tromaktiko: Προσθετικό «χέρι» επιτρέπει σε παράλυτο να νιώθει ξανά την αίσθηση της αφής

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Προσθετικό «χέρι» επιτρέπει σε παράλυτο να νιώθει ξανά την αίσθηση της αφής



Επιστήμονες στις ΗΠΑ, που εργάζονται για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του...
Πενταγώνου των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι, το οποίο συνδέεται απευθείας στον εγκέφαλο και έδωσε σε παράλυτο την αίσθηση ξανά ότι έχει αφή.

Είναι η πρώτη φορά που παράλυτοι άνθρωποι κατάφεραν να «νιώσουν» χάρη σε ένα τεχνητό μέλος, γεγονός που θεωρείται σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της ιατρικής τεχνολογίας.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», πειραματίστηκαν με έναν 28χρονο άνδρα που είχε μείνει παράλυτος για πάνω από μία δεκαετία μετά από τραύμα στη σπονδυλική στήλη του.

Οι ερευνητές συνέδεσαν το προσθετικό χέρι μέσω ηλεκτροδίων με τα κατάλληλα εγκεφαλικά κέντρα που ελεγχουν την κίνηση και την αίσθηση. Αυτό επέτρεψε στον άνδρα όχι μόνο να ελέγχει τις κινήσεις του τεχνητού χεριού του, αλλά και να αισθάνεται αυτά που άγγιζε με τα δάχτυλα του, χάρη στους αισθητήρες που διέθετε το ρομποτικό άκρο.

Ακόμη και με κλειστά μάτια, ο ασθενής μπορούσε να καταλάβει με ακρίβεια σχεδόν 100%, αν κάποιος άγγιζε το φυσικό ή το τεχνητό χέρι του.

O Τζάστιν Σάντσεζ, επικεφαλής τoυ σχετικού προγράμματος της DARPA, δήλωσε ότι η αίσθηση αφής είναι σχεδόν φυσική. Αυτό, όπως είπε, είναι το «κλειδί» για να μπορεί ένας άνθρωπος με τεχνητό χέρι να εκτελεί κινήσεις ακριβείας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!